top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΔανάη Πανταζή

Εις υγείαν - Τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίεςΌταν εύχομαι σε κάποιον, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το «Υγεία». Μπορεί να ακολουθούν κι άλλες ευχές, αλλά πώς να το κάνουμε; Η Υγεία είναι η βάση και η προϋπόθεση όλων των υπόλοιπων ευχών. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά ωφέλη που μπορούμε να σερβίρουμε στην κουζίνα μας καθημερινά για τον εαυτό μας και για όσουςαγαπάμε να φροντίζουμε.


Όταν αναφερόμαστε σε αντικαρκινικές ουσίες η πρώτη ομάδα ουσιών που σκεφτόμαστε είναι τα αντιοξειδωτικά και πολύ καλά κάνουμε. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν σαν ασπίδα και προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επίσης οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στη διαδικασία της γήρανσης.


Το τσάι περιέχει 4 κύριες πολυφαινόλες, που αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες. Μία από αυτές είναι ηεπιγαλλοκατεχίνη-3, η οποία φαίνεται να ενεργοποιεί μια διαδικασία στα μιτοχόνδρια (τα κυτταρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας) των καρκινικών κυττάρων που τελικά τα οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο. Έτσι τα καρκινικά κύτταρα αυτοκαταστρέφονται.Οι ερευνητές παρατήρησαν οτι η επιγαλλοκατεχίνη-3 δεν προκαλεί την ίδια αντίδραση στα μιτοχόνδρια των υγιών κυττάρων, αντιθέτως αυξάνειτις αμυντικέςτους ιδιότητες.Η ίδια ουσία φαίνεται ναέχει αξιοσημείωτη προστατευτικήδράση έναντι της UVακτινοβολίας.


Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου... και όχι μόνο καρδίαν. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεταιστο σταφύλικαι στη συνέχεια στο κρασί ήταν ήδη γνωστή γιατις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και συνεπώς την αντικαρκινική της δράση. Πρόσφατα, βρέθηκε οτι όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, επιβραδύνει την αύξηση μιας πρωτεϊνης στον εγκέφαλο που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο λιναρόσποροςέχει μπει μετά από αρκετά χρόνια ξανά στη διατροφή μας και έχει πολλούς και καλούς λόγους για να βρίσκεται στην κουζίνα μας. Στο λιναρόσπορο περιέχονται ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε και μονοακόρρεστα λιπαρά οξέα.Ιδιαίτερη αξία έχουν οι λιγνάνες που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο λιναρόσπορο, είναι φυσικά αντιοξειδωτικά, άρα έχουν αντικαρκινική δράση και λειτουργούν σαν φυτοοιστρογόνα. Στα πλαίσια μιας έρευνας φάνηκε οτι η προσθήκη του λιναρόσπορουστη διατροφή γυναικών που είχαν προσφάτως διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού είχε μια τάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης του όγκου.


Φρούτα με έντονα χρώματα όπως τα μύρτιλα (blueberries),οι φράουλες, τα κράνμπερις, τα φραγκοστάφυλα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινακαι άλλα πολλά,περιέχουν μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται ανθοκυανίνες.Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές χρωστικές που δίνουν το έντονο χρώμα στα φρούτα αυτά και έχει διαπιστωθεί ερευνητικά η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση τους.Ιδιαίτερα ηομάδα των μούρων έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη γνωστή για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντικαρκινική της δράση, καθώςκατατάσσεται κι αυτή στα αντιοξειδωτικά.

Ας σερβίρουμε λοιπόν φροντίδα και υγεία κάθε μέρα από τα χεράκια μαςμε τη βοήθεια της φύσης. Εις Υγείαν!

55 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Οι αρχές του Διαιτολογικού μας γραφείου

1. Όχι πιά ζύγισμα στις τροφές Τα μενού δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται ζύγισμα στις τροφές που καταναλώνονται, μιάς και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι φυσικό και εύκολα εφαρμ

Comments


bottom of page