top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΔανάη Πανταζή

Διατροφή και ΜνήμηΟ εγκέφαλος είναι ένα όργανο η λειτουργία του οποίου ρυθμίζει την ψυχική διάθεση, τη διάδοση του πόνου, την όρεξη, τη σεξουαλική συμπεριφορά και τον ύπνο. Το «καύσιμό» του από πλευράς ενέργειας είναι η γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι αυτό που κοινώς αναφέρουμε ως «ζάχαρο» και κυκλοφορεί στο αίμα μας. Η άρτια λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται, λοιπόν, άμεσα με την παροχή θρεπτικών συστατικών μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και στην πραγματικότητα αυτό το θαυμαστό όργανο έχει ανάγκη από πολλές περισσότερες ουσίες εκτός της κινητήριας δύναμης-γλυκόζης. Οι νευροδιαβιβαστές, που είναι τα μηνύματα μέσω των οποίων επικοινωνεί ο εγκέφαλος με τα υπόλοιπα μερη του σώματός μας, συντίθενται από τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά που κυκλοφορούν στον οργανισμό μας. Έτσι, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η επάρκεια θρεπτικών συστατικών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής για να δουλεύει και να διατηρείται σε καλή κατάσταση ο εγκέφαλός μας. Θα εστιάσουμε στην αλληλεπίδραση διατροφής-εγκεφάλου σε δύο βασικά σημεία: την ψυχική διάθεση και τη μνήμη.


Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει το μηχανισμό πείνας-κορρεσμού. Η σεροτονίνη επίσης είναι μια ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι. Καλές πηγές σεροτονίνης είναι το αβοκάντο, ο ανανάς, οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, η σοκολάτα και οι ντομάτες. Για να προσλάβουμε την επιθυμητή αυτή ουσία στα κύρια γεύματά μας χρειάζεται να συνδυάζουμε τρεις βασικές ομάδες τροφίμων: πρωτεϊνες (κρεατικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγό), υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και πατάτες) και πηγές βιταμίνης C (φρούτα και λαχανικά). Κάνοντας αυτήν την «τριάδα» μεγιστοποιούμε την ενδογενή παραγωγή σεροτονίνης και με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε το να έχουμε την αίσθηση του κορρεσμού αλλά και καλύτερη διάθεση.


Προχωρώντας στο δεύτερο κομμάτι, αυτό της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης, τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, καθώς υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και καθυστερούν την εκφύλιση που συνδέεται με το γήρας. Τέτοιες τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, η σαρδέλα και η πέστροφα, καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προλαμβάνουν τις βλάβες στον εγκέφαλο και μειώνουν το ρυθμό απώλειας των διανοητικών μας ικανοτήτων. Άλλη τροφή με ευεργετικά αποτελέσματα για την εγκεφαλική μας υγεία και την ικανότητα εκμάθησης είναι τα μούρα (blueberries, cranberries, goji berry), αφού με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στην καταστροφική για τον εγκέφαλο και όχι μόνο, δραση των ελεύθερων ριζών. Οι ξηροί καρποί (ιδιαίτερα οι ηλιόσποροι) και τα δημητριακά ολικής άλεσης επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας των διανοητικών ικανοτήτων των ηλικιωμένων ατόμων, λόγω του συνδυασμού φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην υγιή κυκλοφορία του αίματος και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η ρύθμιση της υπέρτασης αποτελεί κομβικό σημείο στο κομμάτι της μνήμης, μιας και η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων του ατόμου. Τέλος, το τζίνσενγκ συνιστάται ως φυσικό τονωτικό και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και την αποδοτικότερη λειτουργία της μνήμης.


Η φύση, λοιπόν, μας δίνει τα πολύτιμα προϊόντα της ώστε να είμαστε πιό χαρούμενοι και...να έχουμε το νου μας!

22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Οι αρχές του Διαιτολογικού μας γραφείου

1. Όχι πιά ζύγισμα στις τροφές Τα μενού δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται ζύγισμα στις τροφές που καταναλώνονται, μιάς και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι φυσικό και εύκολα εφαρμ

Comments


bottom of page