top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΔανάη Πανταζή

10 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για μια επιτυχή απώλεια και συντήρηση βάρους



1. Συχνά γεύματα ανά 4 ώρες περίπου

Είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με επαρκή ενέργεια ωστε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο παραγωγικότηατς και ευεξίας καθως και για να αποφεύγουμε υπογλυκαιμίες και μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, των καύσεων δηλαδή


2. Τα κύρια γέυματα υπό τη μορφή τρίπτυχου

Δηλαδή να περιέχουν κάποιο φρούτο ή κάποιο λαχανικό, κάποια πηγή αμύλου και κάποια πηγή πρωτεϊνης. Ο συνδυασμός αυτός είναι σημαντικός γιατί διορθώνει την υπογλυκαιμία που υπάρχει πριν την κατανάλωση του γεύματος, βετιστοποιεί την παραγωγή σεροτονίνης (φυσικό αντικαταθλιπτικό που παραγουμε ενδογενώς) και παρέχει καλύτερο κορρεσμό.


3. Δραστηριότητα

Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγέιας μας, αυξάνει τις καύσεις μας αλλά και βελτιώνει τη διάθεση μας καθώς την ώρα της δραστηριότητας παράγονται ενδορφίνες.


4. Νερό

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών ακι όχι μόνο καθώς και για την αποφυγή ή την καταπολέμηση της κατακράτησης και της κυτταρίτιδας.


5. Αν γίνει κάποια αλλαγή

Αν γίνει κάποια αλλαγή στο επομενο γεύμα επανέρχεσαι στο μενού κανονικα και χωρίς αλλαγες. Δεν είμαστε ρομπότ. Είμαστε άνθρωποι. Καποια αλλαγή θα συμβεί στο προδιαγεγραμμένο μενού και δεν είναι δα και τόσο τρομερό. Στο επόμενο γεύμα συνεχίζουμε κανονικά το μενού μας, αποφεύγοντας έτσι να πέσουμε στην παγίδα των μαύρων σκέψεων του τύπου τα χαλασα όλα , τωρα αφού εφαγα αυτό ας φάω κι αυτό κι αυτό. Συνηθίζω να εξηγώ πως δεν παχαίνει το αυτό αλλά το αυτό κι αυτό.


6. Διάρκεια κύριου γέυματος

για να απολαύσουμε το γεύμα μας χρειάζεται να του δώσουμε και χρόνο. Αν κάποια στιγμή δεν εχετε ικανοποιητικό χρόνο για το γεύμα σας, καντε ενα πιο σύντομο γέυμα και αργότερα με την ησυχία σας απολαύστε το κύριο πιάτο.


7. Να είμαι παρών/παρούσα στα γεύματα μου

Αν την ωρα που τρωω βλέπω τηλεόραση, δουλεύω στον υπολογιστή, τρωώ όρθιος ενω κανω άλλες δουλειές σίγουρα δεν δίνω και τη απαιτούμενη σημασία. Δεν μπορώ να απολάυσω ικανοποιητικά αυτό που γεύομα, μυρίζω και εισπράττω και σαν αλληλεπίδραση κατα τη διάρκεια ενός γεύματος. Γυρίζοντας από τη δουλειά, δώστε στον εαυτό σας 10 λεπτά να χαλαρώσει και να αποβάλλει την ένταση της ημέρας. Ίσως ένα γρήγορο ντους θα βοηθούσε. Μετά πιό ήρεμοι φάτε το φαγητό σας.


8. Το διατροφολόγιο να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερες ανάγκες μου

αν ξεκινώντας μια διατροφή παρατηρείτε οτι δυσκολεύεστε κατ'εξακολούθηση να χωρέσετε στις διατροφικές οδηγίες, αυτό πιθανώς να σημαίνει πως το μενού δεν είναι εξατομικευμένο και δεν ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Το ζητούμενο είναι να κάνετε αλλαγές, αλλά όχι να πάθετε και μετάλλαξη! Κάτι τέτοιο δεν θα είχε και πιθανότητες επιτυχίας


9. Όχι απότομες αλλαγές βάρους

οι απότομες μειώσεις στο βάρος μπορεί να σας χαροποιήσουν προσκαιρα, αλλά πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε οτι δεν είναι κάτι που ήρθε για να μείνει. Είναι προτιμότερη η σταθερή και αργή μείωση του βάρους, παρά να χάσετε γρήγορα 7 κιλά και σε ενα-δυο μήνες να παρετε 10.


10. Όχι εμμονή με τη ζυγαριά

η τροποποιηση της διατροφής, η ένταξη της δραστηριότητας, η αύξηση της κατανάλωσης του νερού και όλες οι αλλαγές που εντάσσονται στα πλάισια μιάς απώλειας βάρους καλό είναι να έχουν σαν κίνητρο την αγάπη και τη φροντίδα του εαυτού μας. Η ζυγαριά είναι ένα αντικείμενο . Ας μην το τρέμουμε κι ας μην το θεοποιούμε. Η σημαντικότερη αξιολόγηση της αλλαγής στο σώμα μας ας είναι το ποιά είναι η δικιά μας αίσθηση γι αυτό. Πώς νιώθουμε μέσα στα ρούχα μας, αν διευκολύνονται λιγάκι οι καθημερινές μας κινήσεις, αν έχουμε ένα πιο υψηλό επίπεδο ευεξίας. Η ζυγιση πάνω από μια φορά την εβδομάδα δεν είναι βοηθητική καθώς δεν μπορούν να απεικονιστούν ουσιαστικές αλλαγές και συχνά επηρρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας.

523 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Οι αρχές του Διαιτολογικού μας γραφείου

1. Όχι πιά ζύγισμα στις τροφές Τα μενού δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται ζύγισμα στις τροφές που καταναλώνονται, μιάς και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι φυσικό και εύκολα εφαρμ

bottom of page